[lijstje] Verwachte boeken over wandelen



Wandelen. We doen het al miljoenen jaren, maar de laatste tijd zoeken mensen in de drukke wereld weer meer de wandelpaden op dan eerst. Hoewel je actief bezig bent, is het een manier om rust te vinden, je hoofd leeg te maken, en tot bezinning te komen. De beste ideeën komen in je op tijdens het wandelen. Je kunt het samen doen, of alleen, je kunt een half uurtje gaan, of de hele dag.

In de boekenwereld hebben ze ook door dat er weer meer gewandeld wordt. Komend najaar verschijnen er verschillende boeken met betrekking tot dit onderwerp:

Mindful wandelen voor moderne pelgrims - Clare Gogerty
Dit lijkt me een goed boek om te lezen en daarna je lijst met vakantiebestemmingen te updaten! Ik ben benieuwd naar de tips voor innerlijke rust. Mij helpt altijd om mijn ogen dicht te doen, maar dat is minder praktisch tijdens het wandelen ...
In dit boek worden bijzondere bestemmingen over de hele wereld en in Nederland beschreven. Het combineert inspiratie met nuttige tips om innerlijke rust te vinden tijdens wandeltochten. Clare Gogerty moedigt je aan om uit je dagelijkse routine te stappen en een pad te volgen dat persoonlijke betekenis brengt.
 
Verwacht: november 2019
Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff
Reserveer hier


Caspar loopt: een voettocht door de landschappen van Nederland - Caspar Janssen
Dit boek gaat niet over het vinden van rust, maar om het vinden van dieren en planten, gebouwen, sloten, bomen, noem maar op!

In het voorjaar van 2017 vertrok Caspar Janssen uit Amsterdam voor een voettocht van anderhalf jaar door Nederland. Bijna dagelijks schreef hij voor de Volkskrant een miniatuurtje over wat hij onderweg zag. Janssen zag en hoorde roodborsttapuiten, kneutjes, nachtegalen en boomleeuweriken, stond stil bij duinroosjes en parnassia, en achtervolgde vlinders. Lopend door Nederland probeerde hij het veranderende landschap te verklaren. Waarom verdwenen sloten, houtwallen, bloemrijke weilanden, bomensingels? Waarom liep hij door muren van mais en door lege polders met raaigras, kunststof hallen en windmolens? Waarom zag hij veldleeuweriken en andere akkervogels in uiterwaarden, maar niet in akkers? Soms sloeg de somberheid toe, maar dan stuitte hij weer op boeren en burgers die de verbinding tussen natuur en boerenland wilden herstellen, op een dorpsschool die werd gered, op een boer die het plezier had hervonden door het roer om te gooien. Of hij zag dan eindelijk die geelgors op een paaltje in een landschap met heggen en hagen. Caspar loopt is een meeslepend vervolgverhaal over ons landschap, vol zelfspot en altijd met een scherp oog voor het detail. 

Verwacht: november 2019
Uitgeverij: Atlas Contact
Reserveer hier

Met lichte tred - Ton Lemaire
Kijk nou naar die cover! Wat een plaatje, dat moet wel in Engeland zijn. Wil je dieper ingaan op de filosofie van het wandelen, dan moet je dit boek hebben. Zelf wandel ik altijd stevig door, ik hou ook van het fysieke, maar ik ben benieuwd van Lemaire te zeggen heeft over langzaam wandelen. Voor mij is dat een hele uitdaging!

Ton Lemaire houdt in Met lichte tred een filosofisch pleidooi voor langzaam wandelen, onthaasting en zelfreflectie. Wandelen heeft vanaf de achttiende eeuw een moderne invulling gekregen door onze veranderende verhouding tot natuur en landschap. De behoefte aan wandelen leeft nog steeds en lijkt zelfs toe te nemen, mogelijk ter compensatie van de verdergaande verstedelijking, de heerschappij van het gemotoriseerde verkeer en de vele uren die men zittend voor schermen doorbrengt. 
Wat is er dan vitaliserender dan een flinke wandeling, liefst door een afwisselend landschap en in een mooi natuurgebied? Aan de hand van het werk van filosofen, kunstenaars en schrijvers bezingt Lemaire de lof van het lopen, maar zijn boek is tevens een kritisch commentaar op de samenleving. Met lichte tred is de neerslag van Lemaires levenslange passie voor de wereld van het wandelen en voor de wandelaar en zijn lichte voetafdruk op de aarde.

Verwacht: augustus 2019
Uitgeverij: ambo anthos
Reserveer hier 


Welk boek spreekt jou het meest aan? Wil je innerlijke rust vinden, je ogen openen of al filosoferend over de wegen gaan? Welke andere boeken ken je over wandelen? Laat het me weten in de comments!
 

Reacties