Tips voor analoog vermaak tijdens social distancing


Nu we allemaal veel meer thuis zitten dan we gewend zijn is het makkelijk om je tijd door te komen met het bingewatchen van de vele series die er op Netflix staan, het van minuut tot minuut volgen van de live blogs, het scrollen door alle corona-memes die er gemaakt worden en het spelen van Fortnite. Maar het is ook een heerlijk moment om jezelf weer eens te verliezen in een goed boek, een spelletje te doen, of je creatieve geest te laten stromen. Hieronder een hele lijst met tips om je zonder dat schermpje te vermaken.

1. Ga naar buiten
Nu we hier nog geen formulier mee hoeven te nemen op het moment dat je de straat op wil, moet je het ervan nemen. De lente is officieel begonnen, de zon schijnt heerlijk op dit moment en overal beginnen bomen in bloei te staan. Ga wandelen of fietsen - maar ga niet met een groepje, hou afstand van andere mensen en vermijd drukke gebieden.

2. Lees een boek
Kruip op de bank met een dekentje en een grote kop thee en verlies je in dat boek dat je al tijden wilde lezen. Of herlees dat ene kinderboek waar je vroeger dol op was, of dat boek dat je zo mooi vond, maar nooit nog eens hebt gelezen. Lees elkaar voor! En mochten we straks ook nauwelijks meer naar buiten mogen (had je nou ook maar een hond, net als de buren), grijp dan naar dat boek waarin de natuur een belangrijke rol speelt, zodat je je toch buiten waant en die wind door je haren voelt.


3. Handwerken
Veel van ons hebben toch wel ergens zo'n breiwerkje al vijf jaar in de kast liggen. Pak het er weer eens bij! Of heb je nog een shirt in de kast liggen, maar zitten er van die vervelende gaatjes in? Borduur er schattige bloemetjes overheen, zodat je het toch weer aankan. Spendeer een kwartiertje op pinterest voor ideeën om van al die oude spijkerbroeken een leuk rokje of een leuke tas te maken en ga daarna een middag aan de slag.

4. Bordspellen
Toen we hoorden dat we allemaal zoveel mogelijk thuis moesten blijven, hebben wij thuis gelijk een bordspellentoernooi opgezet. Elke avond spelen we een ander spel en we houden natuurlijk nauwkeurig de score bij! Het beste spel dat je in deze tijd kan spelen is overigens Pandemic, waar je persoonlijk de wereld kunt redden van het coronavirus!


5. Puzzelen
Twee leuke analoge activiteiten binnen een woord! Ik heb het hier natuurlijk over legpuzzels, maar ook over sudoku's, kruiswoordraadsels, japanse puzzels en alles wat in die categorie valt. Wij maakten vroeger bijna alleen maar legpuzzels in de kerstvakantie, maar het kan natuurlijk altijd. En er zijn zoveel mooie en leuke puzzels! Denk aan Jan van Haasteren, de Was Gij collectie, of een mooie foto van je favoriete vakantiebestemming. En puzzelboekjes heb je ook in vele soorten en maten. Als je naar de supermarkt gaat, kun je er gelijk een meenemen. Mijn favoriete puzzels blijven toch de japanse puzzels. Lekker logisch nadenken en na afloop heb je nog een leuk plaatje ook.

6. Spendeer tijd in de keuken
Bak je eigen brood, een lekkere cake, versier een taart, maak je eigen hoemoes, kook eindelijk dat gerecht dat zo lang duurt en waar je anders nooit tijd voor hebt of neemt. Er is zelfs een hashtag voor! #coronabake




7. Schrijf!
Volgens mij heeft iedereen ergens stiekem wel het verlangen om een keer een boek te schrijven. Een hele roman met de hand schrijven (we hebben het hier nog steeds over analoog vermaak) gaat misschien wat ver, maar begin eens klein: probeer een haiku te schrijven, of een ander gedicht. Schrijf die ene prachtige passage uit dat boek om in een scene voor film of toneel. Of maak van die ene scene juist een hoofdstuk voor in een boek. Schrijf een ander einde aan het laatste boek dat je hebt gelezen. Er zijn genoeg mogelijkheden. Wees creatief.

Er is genoeg te doen in en rond het huis. Wat ga jij doen? Ik ga na het schrijven van deze blogpost een recept uitzoeken om zelf broodjes te maken. En je heb je nog andere tips voor analoog vermaak? Laat het me weten in de comments!

Reacties