[Lydia leest] maart 2020

Afgelopen maand was een erg wisselende maand wat betreft gelezen boeken: variërend van klassieker tot non-fictie en een boek uit mijn huidige favoriete serie. Hieronder vind je een kort overzicht, maar eerst:

Overig boekennieuws
  • Ik kwam er vandaag achter dat het zero waste project binnenkort met een nieuw boek komt! Hartstikke leuk, zo kunnen we allemaal snel naar een plastic-vrij leven. Wij doen thuis ons best, maar vooral met voedingsmiddelen blijft het ontzettend lastig!
  • Mocht je tijdens deze coronacrisis een nieuw boek bestellen, doe dit dan bij je favoriete onafhankelijke boekwinkel en niet bij bol.com of amazon. Zo kun je deze leuke winkels steunen tijdens deze moeilijke tijd.
  • Lees je niet alleen graag, maar schrijf je ook? Luitingh-Sijthoff organiseert in samenwerking met Castlefest een fantasy schrijfwedstrijd.

Jane Eyre - Charlotte Brontë
Het is altijd een goed moment om dit boek te lezen. De perfecte mix van romantiek en drama, van gevoel en ratio. Jane groeit zonder ouders op bij haar gemene tante, neefje en nichtjes en wordt naar Lowood School gestuurd. Ze maakt haar school af, geeft er nog een paar jaar les, maar gaat dan als gouvernante op Thornfield Hall werken. Daar wordt ze verliefd op de heer des huizes en gebeuren mysterieuze dingen in het huis.
#klassieker #kostuumdrama #regency

Just the Job, Lad - Mike Pannett
Zeer vermakelijke verhalen van een Yorkshire bobby. Het boek geeft een leuk inzicht in het werk, maar ook in het privéleven van Pannett, en laat zien hoe deze twee sferen elkaar beïnvloeden. Daarbij krijg je een heel ander beeld van de politie dan je krijgt van alle politie- en detectiveseries die er bestaan. Het Britse springt ervan af: heerlijk hoe er altijd en overal thee wordt gedronken en nooit koffie.
#politie #Yorkshire #lekkerBrits

Beste mevr. Bird - A.J. Pearce
Normaal lees ik Engelse boeken in het Engels, maar in de boekenweek probeer ik de Nederlandse schrijvers en vertalers te steunen, dus kocht ik dit boek in die week in het Nederlands.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog denkt Emmy een baan als oorlogscorrespondent te krijgen, maar op haar eerste dag blijkt ze brieven van lezers aan een damesblad te moeten sorteren. Haar baas vindt veel onderwerpen ongepast, waarop Emmy het heft in eigen handen neemt, met de nodige gevolgen. Een heerlijk geschreven, warm en liefdevol verhaal, met de nodige drama. Zeker een aanrader!
#WWII #London #redactietijdschrift

Love of Country - Madeleine Bunting
In dit boek beschrijft Bunting onder andere de culturele, religieuze en politieke geschiedenis van de Schotse Hebriden. Ontzettend interessant en mooi geschreven en je wilt gelijk op vakantie naar deze prachtige eilanden. Lees ook hier mijn recensie.
#Schotsehebriden #natuur #non-fictie
The Bell Jar - Sylvia Plath
Dit boek is een autobiografische vertelling van het leven van Sylvia Plath rond de tijd dat ze zelfmoord probeerde te plegen. Het boek viel mij eerlijk gezegd een beetje tegen vanwege het gebrek aan emotie, maar voor anderen zou dat juist het sterke punt in dit boek kunnen zijn. De hoofdpersoon wint een soort stage bij een groot modetijdschrift in New York, maar worstelt met twijfels over wat ze wil bereiken en of het allemaal wel zin heeft.
#autobiografisch #zelfmoord #Amerika

The Lost Plot - Genevieve Cogman
Het vierde deel in de geweldige serie The Invisible Library. Mijn zus en ik zijn hier helemaal fan van. Irene Winters is een bibliothecaris bij een bibliotheek waar vanuit je meerdere werelden kunt bereiken. Ze verzamelt boeken in deze werelden om daar de verhouding tussen chaos en orde stabiel te houden. In dit deel gaat ze met haar assistent Kai in New York in een soort 1920 op zoek naar een andere bibliothecaris die naar verluidt een deal heeft gesloten met een draak - een bewaker van de orde - en daarmee de bibliotheek in gevaar brengt. Kunnen ze hem op tijd stoppen voordat er oorlog uitbreekt tussen de draken, de fae en de bibliotheek?
#fantasy #bibliotheek #New York

Reacties

  1. Bij The Lost Plot: ik herken daarin een thema wat Terry Pratchett ook gebruikt in zijn Schijfwereld-serie: dat alle bibliotheken overal in het heelal met elkaar in verbinding staan.

    "Knowledge = power = energy = matter = mass, and on that simple equation rests the whole of L-space. It is via L-space that all books are connected (quoting the ones before them, and influencing the ones that come after). But there is no time in L-space. Nor is there, strictly speaking, any space. Nevertheless, L-space is infinitely large and connects all libraries, everywhere and everywhen. It’s never further than the other side of the bookshelf, yet only the most senior and respected librarians know the way in. "

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat klinkt heel erg als de Library in deze serie. Er is daar ook geen tijd, alle deuren leiden naar een andere bibliotheek, en alleen librarians kunnen de deuren openen.

      Verwijderen

Een reactie posten